Tigers Historie 1990 – 1995

american-sticker

Skrevet af Bo Thygesen, redigeret af Jon Haugaard, Mikkel Guldbjerg og Brian Woodward

1990

Aarhus Tigers lange og rige historie startede tilbage i foråret 1990, da Morten Hertz, Kim Møller og Claus Elming startede, hvad der i September samme år skulle blive til, Aarhus Tigers. Det blev Danmarks 8. amerikanske fodboldklub, og er i dag den 4. ældste klub i landet. Sammenlignet med andre klubber i Danmark, samlede Tigers hurtigt et stort hold. Dette ikke kun ved spillernes størrelse, men også antallet af spillere, hvor over 70 personer ville prøve kræfter med denne nye og spændende sport. Tigers spillede to trænings kampe dette år, hvor de tabte til Kolding Chiefs 18 – 6 og spillede uafgjort med Aalborg 89’ers 14 – 14.

Tigers 1990 009

1991

I 1991 tabte holdet sin første kamp mod de forsvarende mestre fra Herning Hawks, men vandt derefter 10 på stribe, inklusiv holdets første mesterskab da de i Mermaid Bowl III slog Odense Swans 27-0. Den hurtige succes skyldtes i særdeleshed den tidligere collegestjerne Eric Thoennes, der blev hentet over fra USA som træner, til sæsonens 3. kamp og øjeblikkeligt formåede at øjne holdets kvaliteter og trække det op på et nyt og højereniveau.

Den mest spændende kamp dette år var Tigers’ semifinale imod Copenhagen Towers (tidl.Vikings). Her måtte Thoennes hive alle sine træner kvaliteter frem for at hente sejren. Tigers’ eneste scoring denne dag var en fumble, erobret i Towers’ endzone og det efterfølgende ekstrapoint. Towers’ formåede tillige kun at score ét touchdown, men det lykkedes de Aarhusianske tigre at blokere ekstrapointet og dermed indløse billetten til Mermaid Bowl III.

’91 blev også året hvor den officielle tilskuerrekord blev sat, da Tigers på Aarhus Stadion tog i mod Haderslev Lions og vandt 58-0, foran 5100 tilskuere.

1992

I 1992 skulle den succesfulde træner, Eric Thoennes, skiftes ud. Han havde valgt at forlade Danmark for at vende tilbage til et træner job i Illinois, USA, og hans efterfølger på trænerposten i Tigers blev Tony LaVallo fra New York, USA. Tony var utrolig engageret og formentligt en af de bedste trænere, der havde sat fod på dansk jord. Desværre kunne han aldrig forenige sig med den virkelighed at i Danmark var football en hobby for de fleste af spillerne, ikke en karriere.

En skuffende sæson sluttede med en nederlag i den første playoff kamp for Tigers, til gengæld blev ’92 året hvor Tigers blev det første danske hold som deltog i Euro Bowl turneringen. Selvom holdets optræden var kort, kæmpede de til sidste fløjt imod de franske mestre, Aix en Provence Argonauts, til et slut resultat på 50-0 til fransk mændene.

Tigers 1992 Tony LaVallo 001

1993

I 1993 tog Rick Paxton over som træner for de aarhusianske tigre, men han formåede ikke at rette op på den glidetur der havde ramt klubben. Ikke nok med en spillemæssig krise, så var økonomien også begyndt at skrante. Selvom Paxton hjalp klubben med at nå playoff, var det ikke nogen overraskelse at de tabte til opkomlingene fra Roskilde Kings.

Krisen forsatte ind i ’94 sæsonen og grundet spiller mangel valgte den nye bestyrelse, at trække holdet fra National Ligaen og i stedet spille 1. division. Dette skulle vise sig at blive Tigers’ redning både sportsligt og økonomisk. Der blev lagt en stram økonomisk politik, samt en klar vision om hurtigt at vende tilbage til Danmarks fornemmeste række.

1994

Selvom en del af Tigers grundstamme igennem de sidste 2-3 år valgte at spille for Herning Hawks i National Ligaen anno 1994, skulle det vise sig at Tigers stadig kunne bide fra sig. Holdet nåede finalen i 1. division hvor de skulle møde Fredericia Jets, og slog på vejen Vejle Saints i en nervepirrende semifinale der endte 8-0. Tigers vandt tillige finalen 20-0 på Fredericia Stadion, og nuppede dermed billetten tilbage til den danske National Liga.

1995

I 1995 blev fundamentet for de næste 6 epoke gørende år lagt, da foreningens nye bestyrelse hyrede Claus Elming som træner. Claus havde spillet for Aarhus Tigers i ’91 hvor klubben vandt sit første og hidtil eneste mesterskab, og han havde siden ’93 været træner for det danske Junior landshold.

Anset som den nye dreng i National Ligaen, var Tigers’ på forhånd ikke levnet mange chancer, men holdet skulle endnu engang overraske, og formåede at nå hele vejen til Mermaid Bowl VII. Holdets potentiale var stort og angrebsmæssigt var det ledet af runningback sensationen, Lars Kristensen (Nørskov), som gik hen og satte en utrolig rekord på hele 20 touchdowns i blot 8 kampe. I finalen måtte Tigers desværre se sig slået af de regerende mestre fra Copenhagen Towers med sifrene 35 – 20.

Sæsonen var dog ikke helt uden succes. Senere på året vandt klubben den netop indstiftede Pokalturnering. Dette skulle vise sig at blive en af de mest seværdige kampe spillet på dansk jord indtil da. Modstanderen, Herlev Rebels, stod med blot 2:32 tilbage i kampen, og en føring på 14-6 på Tigers’ 7 yardlinje. Mirakuløst lykkedes det Tigers’ at erobre bolden tilbage på egen 2 yardlinje og med blot 7 sekunder tilbage, at score det udlignende touchdown og 2-point konversion. Kampen blev sendt i overtid, og her lykkedes det igen tigerne at opsnappe en Rebels fumble, og formåede herefter selv at score. Aarhus Tigers kunne dermed kalde sig de første danske Pokal vindere.